יום: י״ח במרחשוון ה׳תשפ״ד – נובמבר ב2, 2023

יש לכם שאלה?

הינכם מוזמנים לשאול את שאלותיכם. ניתן לשאול שאלות ממגוון רחב של נושאים.
אנו משקיעים מאמצים רבים למתן מענה בזמן אמיתי. אתכם הסליחה במקרים של עיכוב. אנו שומרים לעצמנו את הזכות לפרסם את השאלה והתשובה באתר, כמובן בדיסקרטיות. במידה ונשאלה שאלה באתר השו"ת, אנו רואים בכך הסכמה לפרסום השאלה, אלא אם כן צוין במפורש אחרת. סייעו בידינו להמשיך לתת מענה לשאלותיך…

לקראת יום כיפור: מאות שיחות לחדר המצב של מכבי, פוע"ה וסולמות

מאז נפתח חדר מצב לקראת צום יום כיפור למעלה מ-700 שיחות. המתקשרים יכולים לקבל תשובות במגוון נושאים מרבנים, מומחים ורופאים בשיתוף מכבי שירותי בריאות נושאים מרבנים, מומחים ורופאים בשיתוף מכבי שירותי בריאות.

לפני כ-24 שעות נפתח חדר מצב צום יום כיפור, בהם חוברים הארגונים מכבי שירותי בריאות, מכון פוע"ה וארגון סולמות.

מרגע היפתח הקו החלו לזרום שיחות רבות בתחומי פוריות, הריון, לידה, הנקה, קדושת החיים ואף שאלות כלליות. הפונים נענים ע"י צוות רבנים, מומחים ורופאים בתשובות ופתרונות המתאימים עבורם באופן פרטני.

הרב מנחם בורשטין, ראש מכון פוע"ה: " צום יום הכיפורים הוא בדיוק התפר המחבר בין עולמות הרפואה וההלכה לציבור הרחב. אנו מרגישים אחריות גדולה וזכות להיות לרשותו ולתת את היעוץ הנכון, הפסיקות והפתרונות המתאימים, כדי שכל בית ישראל יוכלו לקיים את המצווה כהלכתה, באופן הבריא ביותר".

לשאלות התקשרו: 02-65150502

טבילה ביום וכלות לקראת חתונה: השאלות המאתגרות סביב טהרת המשפחה בעת המלחמה

"אני אמורה לטבול בשבת, כשהבעל מגויס למלחמה, האם אני צריכה לטבול בשבת כשבעלי בכלל לא נמצא וככל הנראה לא יחזור הביתה בקרוב? לא נעים לי לצאת מהבית של המשפחה המתארחת בשבת בערב כשכולם יבינו לאן אני הולכת. אני לא נוהגת לדחות טבילה, אבל תהיתי אם אפשר לדחות למוצאי שבת?"

"אני נידה ובעלי אמור לחזור היום לכמה שעות. האם מותר לנו להתחבק? בטוחה שזה יתן לשנינו הרבה כוח"

"אני במילואים, ככל הנראה אחזור הביתה היום למספר שעות. היום זה היום השביעי לשבעת הנקיים, יש אפשרות לטבול היום לפני השקיעה (לא בטוח שאשאר אחרי) כדי שנוכל לגעת?"

רבנים העוסקים בדיני טהרת המשפחה, כמו גם יועצות הלכה, נתקלים מאז פרוץ המלחמה בשאלות הלכתיות מורכבות, ומוצאים את עצמם נותנים מענה על שאלות עליהן מעולם לא ענו בעבר. "כרב במכון פוע"ה שרגיל לקבל שאלות מורכבות, השאלות במלחמה עולות בקושי כמה דרגות", אומר הרב ליאור שגב, רב פוסק ומשיב במכון פוע"ה. "הצורך של זוגות בקירבה, הרצון בקשר מקרב ובריא בימים מלאי ערפל – משמעותי ביותר. יחד עם זאת הרצון לשמור על ההלכה דווקא בימים אלו, הגבורה בשמירת המצוות, היא פלא שמבטא את קדושת עם ישראל".

לדברי הרב שגב "אנחנו במכון מנסים בימים אלו למצוא את כל הדרכים, במסגרת ההלכה, לאפשר את הקשר הבונה בתוך בית ישראל. משתדלים למצוא את הפתרונות לכל מקרה, כולל בעזרת רופאים מסורים שהתנדבו למשימה".

הרב ליאור שגב, מכון פוע"ה. צילום: דוד שטיין
לדברים של הרב שגב מצטרפת הרבנית ד"ר תרצה קלמן, מנהלת אתר יועצות ההלכה של "נשמת". "אנחנו מקבלות אינספור שאלות שקשורות לטהרת המשפחה בזמן מלחמה. הרבה מהן לא שאלות מיוחדות מבחינה הלכתית, אבל ההקשר שלהן חושף התמודדויות מורכבות, כמו למשל נשים שאיבדו את הבית שלהן, ורוצות לדעת האם 'שבעה נקיים' יכולים להיספר בלי בגד תחתון לבן כשאין כזה, או חיילות במילואים ששואלות על זמני ביצוע בדיקות טהרה. יש גם שאלות כלליות שעולות סביב המלחמה כמו טבילה בשעות היום במקום שאסור לצאת בלילה".

לדברי קלמן "חשוב למצוא את הדרך למצוא לכל אחת את המענה והפתרון המדויק עבורה. פרסמנו הנחיות כלליות לנשים שהתגייסו, לנשים שבן הזוג שלהן מגויס, נשים שנעקרו מביתן או נמצאות באזורי סכנה, וגם לכלות לקראת חתונה. בכל הפרסומים שלנו בעיקר הדגשנו שוב ושוב שאנחנו זמינות לבירורים נוספים ומענה אישי ברחבי הארץ, בטלפון, ובאופן וירטואלי. צריך להבין שמה שעוזר לאישה אחת, יכול להיתפס כאיום אצל אחרת. פתרונות גורפים הם במקרים רבים בעייתיים. אפילו בהקשר של טבילה ביום, ברור שאין מקום לומר לכל הנשים ברחבי הארץ שיעבירו את הטבילות ליום בניגוד להלכה השגרתית, ובמקביל ברור שצריכה להיות אפשרות לטבול ביום במגוון מצבים מאתגרים שמונחים לפתחנו בימים אלה".

במסגרת הוראות השעה ופסיקות הלכתיות שניתנו בתחומים שונים הקשורים למצבי חירום, ולאור המתיחות הבטחונית הגדולה בארץ, יצאה השבוע הרבנות הראשית בשורת הנחיות לבלניות, שעליהן חתומים הרבנים הראשיים הרב לאו והרב יוסף.

במסגרת הפסיקה ניתנה הוראה לצוות הבלניות לחרוג ממנהגי הקבע ולפתוח את המקוואות גם בשעות היום. הצורך נובע הן בגלל ישובים ואזורים בהם יש סיכון להסתובב בערב, או חשש ופחד לצאת בשעות החשכה. בנוסף, יש משפחות בהם הבעל גויס, ויש קושי להשאיר את הילדים לבד בבית בשעות הערב. יחד עם זאת הורו הרבנים להתייעץ על כל מקרה לגופו. ובשל כך התגייסו רבני מכון פוע"ה לתת מענה נקודתי לכל פניה ופניה. רבני מכון פוע"ה ערים לקשיים ולמצוקות העולים בימים אלו, ולכן חשוב לנו לתת את המענה הנכון לכל מקרה.

"כבר מהשעות הראשונות של הלחימה קיבלנו במכון פוע"ה פניות רבות של נשים שנקלעו למצבים שונים הקשורים בטהרת המשפחה, ולטובת הענין תגברנו את המענה ההלכתי", אומר הרב מנחם בורשטין, ראש מכון פוע"ה. "לצד המענה ההלכתי יש לנו גם סיירת נשים נפלאות הנותנות מענה רגשי לנשים שמתמודדות עם קשיים שונים בתחומי הטהרה, פוריות, הריון, לידה ועוד. אנו מברכים את האומץ של הרבנות הראשית להיות קשובה לצרכי העם, ולהתאים את המענה במציאות המורכבת והמשתנה שכולנו חווים בימים האחרונים. אני מחזק את ידי הלוחמים ונשותיהן שמגנות על הבית ועל בני ביתן בחירוף נפש ומברך את עם ישראל בזמנים שקטים".

הרבנית קלמן אומרת כי תקופת הקורונה העלתה אף היא שאלות שונות ומאתגרות בנושא טהרת המשפחה, אך נדמה כי כעת האתגרים גדולים בהרבה. ב"נשמת" העלו באתר האינטרנט שלהם דפי הדרכה למצבים שונים, כדי לתת מענה ראשוני לנשים, ובכל מקרה קוראים להן לבוא ולהתייעץ באופן פרטני.

לאור ההקלות השונות: כללי שמירה על טהרת המשפחה

מכון פוע"ה נותן בכל ימות השנה מענה רפואי והלכתי בתחומי הפוריות והמשפחה. מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, מגיעות אל רבני ויועצי המכון שאלות מורכבות ייחודיות לעת הזו ורבני המכון התגייסו לתת פתרונות מתאימים לטובת הציבור ולנסות להקל איפה שניתן, להאריך את ימי הטהרה של נשים ולסייע להן במציאת פתרונות יצירתיים.

לצד זאת מדגישים במכון כי השמירה על מצוות טהרת המשפחה הינה אחת מאבני היסוד של עם ישראל ויש להזהר מלסמוך על פתרונות שניתנו אולי ליחידים, בנסיבות מסויימות, ולהיוועץ בדעת תורה בכל מקרה של ספק.

המכון מבקש לחזק את ידי הלוחמים ואת ידי הנשים המחזיקות את העורף בגבורה ובמסירות נפש. בימי מלחמה אלו נתחזק ונרבה בתפילה לישועת ה' לעמו ולהכרעת האויב.

לפניכם עיקרי ההנחיות שיכוונו ויסייעו לשמירת הטהרה וקדושת חיי המשפחה בימים אלו ולקובץ המלא יש להכנס לאתר המכון.

הרב מנחם בורשטין ראש המכון אמר: "המכון משמש מאז תחילת המלחמה כחמ"ל רפואי-הלכתי פעיל במיוחד, עם מאות שיחות ביום העוסקות בשאלות הקשורות לטהרת המשפחה ולמצבי חיים משתנים סביב מעגל החיים והרחבת המשפחה בדגש על התמודדות עם מצבי חירום. אנו אתכם בכל שאלה וענין וזמינים בצורה מוגברת. רבני המכון רואים חשיבות עליונה בסיוע ומציאת פתרונות יצירתיים לשאלות רבות שעולות ולצד זאת חש אחריות להזכיר את עיקרי מצוות טהרת המשפחה".

א. הפסק טהרה ושבעה נקיים
ראוי וחשוב לשמור על סדר הטהרה והטבילה גם בעת הזאת.
עקב טרדת הנפש בימים אלו, עלולות להישכח בדיקות ימי ז' נקיים. לכן, מומלץ שביום בו אמורה האישה לבצע הפסק טהרה – תבצע שטיפה ובדיקה פנימית בבוקר, ללא מוך דחוק. בכל אופן, אם האישה נזכרת סמוך לשקיעה, עליה לבצע הפסק טהרה כרגיל ולא לסמוך על ההפסק שעשתה בבוקר. כמו כן, כדאי שתיעזר בתזכורות (שעון מעורר/טלפון נייד וכד'), לזכור לבדוק עצמה בימי ז' הנקיים. אישה שקיבלה היתר מרב לבצע רק בדיקה אחת ביום, עדיף שתעשה אותה בשעות הבוקר כדי שלא תשכח.
במקרה של קושי לבצע את כל הבדיקות, מומלץ לשאול רב כמה בדיקות יש צורך לבצע.
חשוב להקפיד להשלים את רציפות השבעה נקיים ולא להפסיק אותם באמצע, אפילו אם לאישה ברור שהבעל ממילא לא יגיע במועד הטבילה. אם מתעורר ספק בבדיקות, יש לשמור אותן לשאלת רב, אך לא להפסיק את הספירה.
ב. טבילה והכנותיה
לכתחילה תטבול האישה בזמן הרגיל, כלומר בזמן 'צאת הכוכבים' של מוצאי היום השביעי לנקיים. יחד עם חשיבות ההשתדלות לטבול בזמן, יש לזכור להקפיד על הנחיות מערכת הביטחון. מומלץ לברר על מרחב מוגן במקווה או בסמוך לו.
יש להשתדל לבצע את הכנות הטבילה בנחת וביסודיות, כאשר דברים שניתן לעשות גם שלא בסמוך לטבילה (כגון גזיזת ציפורניים והסרת שיער) עדיף לעשות כבר ביום שלפני הטבילה. ביום הטבילה יש לבצע חפיפה ורחצה במים חמים, סירוק השיער והסרת חציצות שונות.
לכתחילה יש להסיר חציצות כפי שמסירים לקראת כל טבילה. אם עקב המצב יש הכנות שונות שאינן מתאפשרות (כגון אישה שרגילה ללכת לקוסמטיקאית קודם טבילתה, וכרגע הדבר אינו מתאפשר), כדאי מאוד שתתייעץ עם רב מקומי או עם אחד מהרבנים והיועצות של מכון פוע"ה מה עליה לעשות. חשוב להדגיש שיש חציצות שאמנם לכתחילה צריך להורידן, אך כשהדבר אינו מתאפשר הן אינן מעכבות את הטבילה, ולכן לא כדאי לדחות את הטבילה מבלי לשאול רב מה נכון לעשות.
במקום בו לא ניתן לצאת לטבול בלילה עקב מצב בטחוני בעייתי והנחיות גורמי הביטחון, או שהאישה חוששת מאוד לצאת מהבית לאחר שעות החשיכה, ניתן לשקול אפשרות של דחיית הטבילה לשעות היום של היום השמיני לנקיים, בתיאום עם הבלנית או עם הרב המקומי.
אישה שטובלת ביום השמיני כדלעיל, לכתחילה תימנע עד הלילה מלשהות עם בעלה ביחד בחדר סגור ללא נוכחות של אנשים אחרים או ילדיהם. אם הדבר אינו מתאפשר, ניתן להקל בכך.
אישה שטובלת ביום השמיני (או לאחר מכן), אינה צריכה לבצע בדיקה נוספת לאחר תום שבעת הימים הנקיים וגם אינה צריכה ללבוש בגד תחתון לבן. כמובן שעל בני הזוג להמשיך ולנהוג בכל דיני ההרחקות, עד לטבילה.
גם במצב שבו אין בינתיים אפשרות לחיי אישות – כדאי ורצוי שהאישה תטבול כדי לאפשר מגע וקרבה בין בני הזוג.
גם אישה שבעלה גויס למלחמה והגיע עת טבילתה – כדאי שתשתדל לטבול ולא לדחות טבילתה, כדי שאם בעלה ישוב באופן בלתי צפוי, הם יהיו מותרים (אם היא חוששת מבחינה סגולית, היא יכולה לישון עם ספר תהילים ליד הכרית). מכל מקום, אם קשה לה עקב חשש בטחוני או עקב הטיפול בילדיה – אינה חייבת בכך, ותוכל לטבול כשבעלה יגיע.
אם מועד טבילתה של האישה חל בליל שבת, ובעלה אינו בבית – לא תטבול ותמתין למוצאי שבת. אולם אם יש סיכוי, אפילו קטן, שבעלה יגיע לביתו במהלך השבת (כגון שהוא נמצא במקום שבו משחררים מידי פעם חלק מהחיילים לכמה שעות, והרב הצבאי המקומי נתן היתר במקרים כאלו לחזרה הביתה אפילו במהלך השבת), תטבול אפילו בשבת. במצב כזה עדיף שתטבול בערב שבת בשקיעה, גם אם היא מהנוהגות לטבול בדרך כלל בליל שבת רק בצאת הכוכבים.
ג. אישות
כאשר הבעל מגויס למילואים בזמן שבני הזוג אסורים, עם כל הקושי והכאב שבדבר, אסור להם לעבור על איסורי קירבה (כגון חיבוק ונישוק) לצורך הפרידה, ויחשבו בליבם שבע"ה זכותם הגדולה בכך שהם מקפידים על הלכות טהרת המשפחה תעמוד לבעל ולכל עם ישראל שילך לשלום ויחזור לשלום. את הקרבה והחיזוק ההדדי ראוי לבטא במילים ודברי חיבה.
למרות הקושי הגדול, וההקרבה האין סופית של נשות חיילים – אין אפשרות הלכתיות לטבול לפני סיום שבעה נקיים. בזמנים אלו אנו נדרשים לגבורה עילאית ובעז"ה השמירה על מצוות טהרת המשפחה תוסיף עוז ותעצומות ללוחמים ולעם ישראל.
עם זאת, במקום שבו התברר שבזמן שהבעל מגיע כבר עברו שבעה ימים מסיום הווסת, ומסיבות כלשהן הטבילה אמורה להידחות (כגון שהאישה עשתה הפסק טהרה יום קודם, וראתה מראה לא ברור בבדיקה והחליטה להחמיר על עצמה), כדאי מאוד לשאול רב אם בכל זאת יש אפשרות הלכתית לטבול קודם לכן.
בנוסף, אישה שבעלה במילואים, גם אם היא נוהגת בדרך כלל להמתין חמישה ימים עד הפסק הטהרה (כמנהג האשכנזים וחלק מהספרדים), יכולה (אם הווסת הסתיים) לעשות הפסק טהרה כבר ביום הרביעי מקבלת הווסת ולספור שבעה נקיים מהיום שלאחר מכן, כדי שאם בעלה יגיע מהמילואים ביום האחד עשר, תוכל לטבול באותו לילה (אם בעלה לא יגיע ביום זה, והיא מהנוהגות להמתין עוד יום עד תחילת השבעה נקיים, תמתין לטבילה ללילה שלאחר מכן).
יש דרכים רפואיות לעכב את קבלת הווסת ולהאריך את ימי הטהרה. כאשר הבעל מגויס ומגיע לביתו לגיחות קצרות, רצוי לדאוג שבני הזוג יהיו מותרים כמה שיותר. מכון פוע"ה מפעיל מיזם מיוחד בשיתוף עם רופאות ורופאי נשים לצורך הארכת ימי הטהרה. לפרטים ניתן לשלוח הודעת ווטסאפ לטלפון: 052-7628977

כניסה לאתר

הרשמה לניוזלטר של פוע"ה

דילוג לתוכן