יום: ט״ז בטבת ה׳תשפ״ה – ינואר ב16, 2025

יש לכם שאלה?

הינכם מוזמנים לשאול את שאלותיכם. ניתן לשאול שאלות ממגוון רחב של נושאים.
אנו משקיעים מאמצים רבים למתן מענה בזמן אמיתי. אתכם הסליחה במקרים של עיכוב. אנו שומרים לעצמנו את הזכות לפרסם את השאלה והתשובה באתר, כמובן בדיסקרטיות. במידה ונשאלה שאלה באתר השו"ת, אנו רואים בכך הסכמה לפרסום השאלה, אלא אם כן צוין במפורש אחרת. סייעו בידינו להמשיך לתת מענה לשאלותיך…

כֵּן יִרְבֶּה וְכֵן יִפְרוץ!

ידועה תופעת ה'בייבי בום' – גל ילודה מוגבר – שמתרחשת פעמים רבות בשנים שאחרי מלחמה.
הדוגמה הבולטת ביותר היא העלייה המשמעותית בילודה במדינות רבות לאחר מלחמת העולם השנייה, תופעה שמוכרת גם ממלחמות קודמות בארץ. אחד ההסברים לכך הוא תגובה ללחץ, לצד שהייה ממושכת בבית. יש המסבירים כי ריבוי הלידות מהווה דרך להתמודד עם החרדה מהמוות המתגבר בזמן מלחמה.
אולם בישראל, בעיצומה של מלחמת "חרבות ברזל", כבר מדווחים מרכזים רפואיים ברחבי הארץ על מספר לידות חריג בגובהו. לא מעט זוגות שילדו במהלך הלחימה סיפרו כי דווקא המלחמה והחללים הרבים הי"ד, הגבירו אצלם את הרצון להוסיף חיים בעולם, כתגובה למוות ולשכול.
במבט מעמיק יותר, מתגלה מימד ייחודי בעם ישראל, החורג מההסברים הפסיכולוגיים והחברתיים הרגילים. אהבת החיים אצלנו היא חלק מתפיסת עולם כוללת ושורשית. ריבוי הילודה אינו רק תגובה אינסטינקטיבית למצוקה, אלא ביטוי עמוק של אמונה, תקווה ונאמנות לערכים הנצחיים שלנו.
העם היהודי נושא בגישה חיובית יוצאת דופן כלפי החיים והמשכיותם, גישה המושרשת במצווה הראשונה בתורה, "פרו ורבו", המדגישה את הברכה שבהבאת חיים לעולם.
מושרש בעם היהודי, גם אצל יהודים שאינם אומרים זאת במפורש, החזון של התורה שהעולם הולך ומשתפר לקראת תיקונו המלא. מדובר בגישה של אמונה מתמשכת בטוב, בניגוד לגישות פסימיות הרואות בחיים מאבק מתמשך, ומטילות ספק בטוב האנושי ובעתיד האנושות.
מי שמאמין שהעולם טוב והוא הולך ומשתפר, נותן ביטוי לאמונה זו בהוספת חיים. הרצון ללדת ולהתרבות, גם בתקופות קשות, מבטא את האמונה בבניית עתיד טוב יותר.
השבת נקרא בפרשת שמות כי כבר בפעם הראשונה שעם ישראל מתמודד עם סבל וקושי, בשעבוד מצרים, נאמר: "וְכַאֲשֶׁר יְעַנּוּ אֹתוֹ, כֵּן יִרְבֶּה וְכֵן יִפְרֹץ" (שמות א', יב). שורש התופעה נעוץ בהבטחה אלוקית החוזרת על עצמה פעמים רבות בתורה: "וְהַרְבָּה אַרְבֶּה אֶת זַרְעֲךָ כְּכוֹכְבֵי הַשָּׁמַיִם וְכַחוֹל אֲשֶׁר עַל שְׂפַת הַיָּם" (בראשית כב, יז). וכדברי המדרש שמדובר בהבטחה גם לדורות הבאים: "רוח הקודש מבשרתן: כן ירבה וכן יפרוץ!" (שמות רבה א', יא).
הפלא הזה נמשך גם בזמננו. קיימת משוואה סוציולוגית מקובלת לפיה ככל שרמת ההשכלה עולה, כך שיעור הילודה יורד. כך מוסברת הירידה בילודה בחברות מערביות רבות וגם במגזר הערבי בישראל. אולם מדינת ישראל, שהיא מתקדמת, טכנולוגית ומשכילה, שומרת על שיעור ילודה גבוה ואף עולה!
גישה זו מתבטאת גם בגישה הישראלית לטיפולי פוריות. מדינת ישראל מובילה עולמית בתחום זה ומממנת טיפולים נרחבים במערכת הבריאות הציבורית, הרבה מעבר למקובל במדינות העולם, מתוך הכרה עמוקה בקדושת החיים ובחשיבות המשפחה.
זכיתי ללוות זוגות רבים המתמודדים עם קשיי פוריות, יחד עם ידידיי בצוות המופלא של מכון פוע"ה. בכל שנה ביום רביעי, פרשת שמות מציינים במכון את החשיבות בהתעסקות של הוספת חיים. הערב יתקיים כנס שנתי "לראות את הנולד" החוגג השנה חצי יובל לעשיה המבורכת בשילוב בין רפואה להלכה בתחומי פוריות וילודה.
במצבים מורכבים אלו, אנו מנסים להקשיב, לעודד, להתפלל, לתת תקווה ולהעניק הכוונה מקצועית. אני מתפעל בכל פעם מחדש מהרצון העמוק והמהותי כל כך להביא חיים לעולם, גם אצל משפחות שכבר התברכו בארבעה וחמישה ילדים.
מי שמכיר את הסיפור של ישראל, מבין היטב את ההבדל הזה. "כִּי לֹא כַנָּשִׁים הַמִּצְרִיּוֹת הָעִבְרִיּוֹת, כִּי חָיוֹת הֵנָּה" (שמות א, יט). ישנו כוח חיים עצום ומלא חיוניות בנשות ישראל, כוח שבוחר בחיים, מאמין בטוב ורואה עתיד מבורך.
הערך האינסופי שהעם היהודי מעניק לחיים מתבטא בכך שההתייחסות אינה רק לכמות האוכלוסייה, אלא גם לערך הייחודי של כל פרט ופרט. הדבר נרמז בדימוי עם ישראל לכוכבים: כפי שכל כוכב הוא ייחודי ובעל אור עצמאי, כך "יש משמעות עצמאית לכל יחיד. כל אחד הוא עולם בפני עצמו, ויש לו ערך משלו" (רש"ר הירש דברים א, י). לצערנו, במלחמה מורגש איך אנחנו רואים בכל אחד עולם ומלואו, וכואבים על כל חייל וחייל שנופל, גם כשהצלחנו באותו יום לחסל עשרות מחבלים.
"וְהָיָה מִסְפַּר בְּנֵי יִשְׂרָאֵל כְּחוֹל הַיָּם, אֲשֶׁר לֹא יִמַּד וְלֹא יִסָּפֵר" (הושע ב, א). דווקא ברגעי כאב ומשבר, עם ישראל בוחר לחיות ולהחיות, מתוך אמונה עמוקה בטוב שבחיים ובקדושתם.

הרב יוני דון-יחייא, יועץ ופוסק באגף קדושת החיים מבית מכון פוע"ה, רב מושב הזורעים ור"מ בישיבת טפחות

ככה זה כשיש שניים

כבר קרוב לשנתיים וחצי שברק וטל נשואים. הם צעירים, בריאים, שמחים.
כבר קרוב לשנה וחצי שהם בטיפולי פוריות. הם בודדים, כאובים ומסתגרים.

הכמיהה לשוב לשמחה זוגית פשוטה, לשוב לשותפות אמיתית שאין בה נגיעה לאנשים מבחוץ, הרצון לשוב לחיים בהם לא הכל משימתי ונמדד מסבב לסבב, הביאו אותם לחפש מענה זוגי-טיפולי, מקום בו יוכלו לחדש את האהבה שלהם.

אחרי שבועות של בדיקות, הגיעו לייעוץ רפואי, בו נאמר להם כי עליהם לעבור טיפולי פוריות, על מנת לזכות להיות הורים בע"ה.
מאז, החיים האינטימיים הפכו לנחלת הצוות הרפואי והקירבה הפכה להיות ממוקדת מטרה ומשימתית מאוד. ברק וטל התגעגעו לזיק הברק בעיניים שלהם, לטל הרעננות של הקשר שלהם, שכוסו בשכבות עבות של התמודדות, ציפייה, המתנה, אכזבה, עיבוד, איסוף ויציאה לסבב חדש.
הם התגעגעו לשוב להיות חברים, שותפים, אוהבים, וחיפשו איך לחזק את הזוגיות בתוך מסע הפוריות. כששמעו שבשלוחה הצפונית של מכון פוע"ה, ביקנעם, נפתחת סדנא זוגית, הרגישו כמו מים קרים על נפש עייפה. הם התעמקו בפרטים, והחליטו לצאת למסע לחידוש החברות ולבחירה זוגית מחודשת, מתוך תהליך עיבוד קבוצתי מונחה, לגברים, ולנשים, בנפרד ובמקביל. הקבוצות מונחות ע"י אנשי מקצוע, עם הכשרה בתחום הפוריות. כמו כן ההפוגות החוויתיות שמשולבות במהלך מפגשי הסדנא, התאימו להם כמו כפפה ליד.

בשילוב ידיים, הם הישירו מבט אל האופק, ובחרו להרשם לסדנא שתעשה להם טוב.
הם לא היחידים, נרשמו זוגות נוספים.

אפרת סוויסה, עו"סית קלינית ומנחת קבוצת הנשים בסדנא: "תהליך טיפולי הפוריות מזמן עבור בני הזוג קשת של רגשות החל מהתרגשות וציפייה גדולה, דרך מורכבות ההליכים הרפואיים ולעיתים עד תסכול ואובדן אמון בהצלחת התהליך במידה וזה לא צלח. מטרת הסדנא הינה לאפשר לבני הזוג מעגל צמיחה במסגרתו תינתן לגיטימציה לכל קשת הרגשות אשר עולים במסע הפוריות, החזרת השליטה, תחושת המסוגלות והשבת האיזון שמופר. כל אלה יספקו לבני הזוג קרקע פורייה להתמודדות באופן אדפטיבי עם האתגרים שבדרך"
אלעד ברוכין, עו"ס קליני ומנחה קבוצת הגברים בסדנא: "זוהי הזמנה למפגש קבוצתי לזוגות שחווים חוויות דומות ושונות בתהליכים של בניית הבית המשפחתי, ומתמודדים עם אתגרים בפוריות.
במפגש עם המורכבות עולים מתחים מהסביבה, מהמשפחה הרחבה ומהחברה. המרחב הקבוצתי מאפשר קשר בין-אישי ישיר ומקבל. זאת מתוך אמונה שבע"ה מפגשי הקבוצות יחזקו את היחד הזוגי המפרה, יעניקו כוחות לזוגות, ויתגלו האוצרות הזוגיים הקיימים ביניהם"

יש מקום גם עבורכם. תצטרפו?!
הפתיחה בסוף החודש בע"ה. לפרטים: 051-2419961. הרשמה באתר מכון פוע"ה

גליה בירנבאום- מנהלת השלוחה הצפונית, ביקנעם,
אפרת סוויסה ואלעד ברוכין- עו"סים קליניים בפוע"ה צפון, יקנעם

כניסה לאתר

הרשמה לניוזלטר של פוע"ה

דילוג לתוכן