קדושת המשפחה

שלום הרב,

ב"ה בורכתי באהבה גדולה לבעלי ומאז החתונה בין הריון להנקה היו לי מעט מאד הזדמנויות לשמור נידה והתא המשפחתי שלנו היה מאושר.
לאחר תקופה ארוכה הגיעה וסת ופתחתי ספרים כדי להתרענן בהלכות נידה, שם נתקלתי בחומרה של בנות ישראל על שבעת הנקיים.
עברו כמה ימים והתחלתי להרגיש את הקרקע נשמטת מתחת לרגליים שלי, הנידה קרעה את כל מה שיפה במשפחה שלי, התחלנו להתווכח פתאום, הילדים נהיו פחות רגועים, לא צחקנו…
לא ארחיב, בקיצור, קיצצו לנו את הכנפיים וכולם סבלו.
נזכרתי בחומרה של בנות ישראל והייתי נורא מבולבלת- אני הורסת את המשפחה שלי בגלל שנשים רצו להחמיר.
מה קרה ל"ללא להקל ולא להחמיר"? מה קרה "לקדושת המשפחה"? מה קרה ל"פרו ורבו"? ואיך הרבנים של התקופה לא שמרו על דין התורה כפי שהוא, או לפחות קבעו דין דרבנן בנושא? האם אני יכולה לגייס נשים צדיקות היום כדי שיעשו התרת נדרים לעניין? מה עם הרפואה של היום, אי אפשר לבדוק האם אישה זבה ? איך זה ייתכן, הרי התורה תורת חיים ואלא לא חיים.
וככל שחשבתי על הנושא בכיתי יותר והיה לי יותר קשה- המשפחה שלי מתפרקת!

מיום ליום התרחקנו יותר- בעלי נשאר בעבודה להשלים פערים, אני הלכתי להורים שלי, הילדים הבינו שאבא ואמא לא עושים דברים ביחד ומתוך כך אי אפשר שכולנו נהיה יחד אז גם הם התרחקו.

ואז הגיעו כמה ימים לפני הטבילה וקראתי את ההלכות שקשורות בציפורניים וכך בערך היה כתוב:
"בגלל שטיפוח הצפרניים נעשה נורמה גם בקרב נשים שומרות הלכה, יש לדעת פוסקים רבים מקום לאמר שהשתנה המנהג שהיה מקובל … וכיום אפשר לטבול."

איך ייתכן שחציצה מדאורייתא תקבל היתר וחומרה של בנות ישראל לא?
אני כותבת את זה בדמעות, חורבן הבית האישי שלי על הפרק.
איך ייתכן?
איך?

אני מקווה שהמכתב הזה יגיע לשליח-מצווה שלא יניח את הנושא בצד כיוון שהוא קשה לשינוי.

תשובת הרב אודי רט - רב משיב במכון פוע"ה

שלום וברכה,

ראשית תודה רבה על העלאת וכתיבת דברים, אין לי ספק כי העלאת הדברים אינה קלה, אבל בעיני היא חלק מהדרך כדי לקבל מענה וכדי לברר את הדברים.

אניח הנחת יסוד בבסיס הדברים, והיא אינה הנחת יסוד הלכתית אלא הנחת יסוד נפשית, מתוך עבודה עם אנשים, מתוך היכרות של מגוון רחב של זוגות ושל בתים, ומתוך היכרות עם העולם ההלכתי והעולם הנפשי.

אפשרי בהחלט לשמור על טהרת המשפחה כפי מסורת ההלכה, כפי המסורת, בדרך המלך של ההלכה (ולא בחומרה או הקלה שאין לה בסיס ואין לה יסוד), ולעשות זאת בשמחה, בקרבה זוגית שיש בה שמירה על ההלכה, תוך עליית הבית ולא חורבנו, מתוך קשר שהולך ונבנה ומתוך יכולת להכיל גם את הקשיים באופן סביר ומידתי, ולקבל מענה ותמיכה, בבית וגם בעת הצורך גם מחוצה לו כדי לחזק ולבנות את הבית.

מכאן אחלק את דברי לשניים, האחד להיבט ההלכתי והשני להיבט הנפשי:

בהיבט ההלכתי - שבעה נקיים הינם הלכה פסוקה ומוסמכת, הנסיון לצבוע זאת בחומרא של בנות ישראל ולומר "הן קיבלנו ואנחנו נתיר את הנדר", הרי היא זריית חול בעיני אנשים טובים, היא הכשלה בדינים החמורים ביותר פעמים ממש באיסורי כרת ופעמים נוגעים באיסורי כרת.

יש שם למי שמבקש להפר את דיני התורה ולמי שמנסה לקעקע את שמירת ההלכה בישראל, יש שם למי שבוחר לשמור רק על דברי תורה ואומר כי לדיני דרבנן אין מקום או שלא צריך לשמור עליהם, יש שם למי שמדיח אנשים לעבור עבירה.

ורק בשביל להבין את חומרת הדין ואת היקפו וגודלו, יותר פשוט להקל באכילת עוף עם חמאה מאשר להתיר שבעה נקיים. ואני בטוח כי במטבח שלכם לא נכנס עוף עם חמאה וחלב...

אם תרצי לקרוא מאמרים סדורים בנושא ולהבין את עומק ההלכה, נשמח לסייע בהכוונה, אבל תחושתי כי זו אינה הנקודה. יש להבין כי אין זו חומרא הלכתית, אין זו חומרא של בנות ישראל, אלא ביטוי של חז"ל להיקף הקבלה של דין של תנאים ואמוריאם עוד מתקופת המשנה והגמרא (ולא רק דין מאוחר יותר), מבוטא בהלכה פסוקה בכל הפוסקים ומקבל ביטוי בגמרא סביב האמירה של "אין עומדים להתפלל אלא מתוך הלכה פסוקה ומהי הלכה פסוקה, שאפילו רואה טיפת דם כחרדל יושבת עליו שבעה נקיים".

אכן, אנחנו מוכוונים להקל בטהרה, לאפשר יותר טהרה, אבל עושים זאת בכלים הלכתיים, ואני יודע לומר מתוך עבודתי לאורך השנים במכון פוע"ה כי גם מוצאים פתרונות ומוצאים מענה, לא תמיד הכל קל, ולא תמיד האתגרים פשוטים אבל אלו בהחלט אפשריים וקיימים.

על מנת אכן לענות על ההקבלה שהעלת, איש לא התיר חציצה דאורייתא, טבילה עם ציפורניים מטופחות אינה מול דין דאורייתא כלל, איני יודע מי יצר את ההקבלה הזו עבורך, אבל אם אכן מישהו עשה זאת בשביל להסביר שזה וזה מקבילים, הרי שסובב אותך בכחש...לא ארחיב כעת על ההבדל, אבל כאמור, בתורתנו בהחלט יש את הרוחב ההלכתי והוא גם קיים בעת הצורך בעולם הטהרה כאשר מול עיננו ודאי עומד לטהר ולהוסיף עוד זמן קרבה, אבל מתוך כלים הלכתיים. את היכולת להתיר טבילה עם ציפורניים במצב תקין ושלם זה מתוך ההלכה (גם כאשר זו קולא) ואילו ביטול שבעה נקיים הוא לא מתוך ההלכה.

לסיכום ההיבט ההלכתי - אל תתפתי לשמוע את הקולות שמדיחים לעבור על ההלכה, לעבור על הלכה יסודית ובסיסית שדורות על גבי דורות של נשים ושל זוגות מסרו נפשם עליה, במציאות הרבה יותר קשה ומתאגרת.

ואם יש קושי בסדירות הווסת או במציאות פתרון שיאפשר להאריך את הטהרה, אנחנו כאן בשביל לסייע וברוך ה יש פתרונות.

וכאן אעבור להיבט השני, הנפשי.

לכולם יש אתגרים בחיים, ופעמים האתגרים מציבים אותנו בפני קושי נפשי גדול, וכאן עלינו להתבונן כיצד אנחנו מגיבים, מה מאפשר לנו כוחות כדי להתמודד וכיצד אנחנו מגיבים במצבים שונים.

תיאור הקושי ועצמתו כפי שמובאים בדבריך באופן כנה, מלמדים כי טוב ונכון היה לקבל מענה והכוונה בהקשר זה, גם ללא קשר להיבט ההלכתי והתרעומת שנוצרה לגביו (שאולי תוכל להמתיק את הקושי והאתגר ולתת כוחות) יש מקום לתת כלים להתמודד עם האתגר והקושי, לתת כלים להתמודדות עם המעגל האישי, עם המעגל הזוגי, עם המעגל המשפחתי.

כיצד כאשר יש אתגר וקושי, אנחנו לומדים להגיב נכון, להגיב בקנה מידה הנכון, לצמוח ולא ליפול ולהשבר.

אלו אפשריים, בתמיכה, בליווי, במענה והדרכה ולעיתים גם בתוך הליך טיפולי.

ויחד עם זאת, אכן הבנה של מדוע אנחנו פועלים בתחומים מסויימים ומה עומק מאחורי זה, חיזוק רעיוני ורוחני, בצד חיזוק נפשי וזוגי, בהחלט יכולים לסייע.

אחתום באשר פתחתי, שמירת הטהרה יכולה להיות בשמחה וקרבה, לשמירת הטהרה יש רווחים ויתרונות גדולים מאוד גם לשמר ולרענן, אבל מעבר להכל אנחנו עושים זאת מתוך תורת ה שניתנה לנו.

לא ניתן לשועלים קטנים המחבלים בכרמים, בכרמי ישראל, בקדושת ישראל, לפגוע בנפשנו, בנשמתנו, בטהרתנו.

מצאי את הדרך שבה תוכלי לקבל את הכוחות ואת הסיוע, את ההכוונה לשמירת הטהרה לאורך זמן, ואנחנו נשמח לסייע בכל מה שיהא צורך.

מוזמנת/ מוזמנים לפנות אלינו ישירות למכון פועה ונשמח לסייע.

בהצלחה רבה ושפע ברכה ושמחה בביתכם

אודי רט

רב משיב מכון פועה

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

יש לכם שאלה?

השו"תים של פוע"ה

כניסה לאתר

הרשמה לניוזלטר של פוע"ה

דילוג לתוכן